Βιογραφία

ΜΕ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ

Κάποια νύχτα πάνε χρόνοι
Της μανούλας μου οι πόνοι
Το θελήσαν να φανερωθώ
Και να βγω στον κόσμο ετούτο εδώ

Αχ, μου δώσαν και δυο ονόματα
Ένα μεγάλο, ένα μικρό
Βάλε Θεέ το χέρι σου
Αχ ζωή πολλά φορτώθηκα
Ψαράκι που αγκιστρώθηκα
Κι έφτασα στο πανέρι σου

Αχ πού με βγάλανε οι δρόμοι
Γράμματα, σχολειό και νόμοι
Πάγια συμβάσεις κι αριθμοί
Την αλήθεια ποιος θα μου την πει

Τώρα με δυο ονόματα
Όλοι μου λεν κονόματα
Βάλε Θεέ το χέρι σου
Αχ ζωή πολλά φορτώθηκα
Ψαράκι που αγκιστρώθηκα
Κι έφτασα στο πανέρι σου

Στίχοι: Μάκης Σεβίλογλου

Ο Μάκης Σεβίλογλου γεννήθηκε στη Γερμανία το 1967. Γιος οικονομικών μεταναστών, έζησε εκεί ως το 6ο έτος της ηλικίας του. Τις πρώτες δύο τάξεις του δημοτικού τις έβγαλε στη γενέτειρα των γονιών του, ένα χωριό των Γρεβενών, και κατόπιν, ως και σήμερα, κατοικοεδρεύει στην Κοζάνη, με μια διακοπή περίπου 10 ετών, για σπουδές και στρατιωτική θητεία. Εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος από το 1993 – 2000 στη ΙΖ’ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.

Το 2001 γνωρίζεται με τη Χαρούλα Αλεξίου και το 2003 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία, με το τραγούδι «θα μεγαλώνουμε μαζί», που τραγουδήθηκε από την ίδια στο album της «Ως την άκρη του ουρανού σου».

Το 2006 συνθέτει και γράφει στίχους στα μισά τραγούδια του album της ίδιας ερμηνεύτριας «Βύσσινο και νεράντζι».

Το 2008 εκδίδεται από την «ΕΣΤΙΑ Haris productions», σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου, η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τίτλο «Γλυκό μεθύσι». Στον δίσκο συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου κι ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Το 2010 κυκλοφορεί από την ολλανδική Penguin Records η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άγκυρες».

Το 2011 από την Kyklos Records, το ζωντανά ηχογραφημένο DVD από περιοδεία του στην Ολλανδία.

Το 2013 κυκλοφορεί από την kyklosrecords, το βιβλίο cd «Παράθυρο ανοιχτό», με 13 παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο και τα Γρεβενά και κείμενα δικά του, μία εργασία που τη χρονιά εκείνη, κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ethnic δουλειάς στην Ολλανδία.

Το 2016 κυκλοφορεί το album «Ανάποδη ψυχή» σε στίχους δικούς του, του Γιώργου Κορδέλλα και της Μαρίας Μουτσάκη, όπου σε ένα τραγούδι συμμετέχει ο Βασίλης Καρράς και σε ένα ο Σόλων Λέκκας.

Το 2018 ηχογραφεί ζωντανά το album «Makis Seviloglou live recording» με επανεκτελέσεις δικών του και παραδοσιακών τραγουδιών και με τη συμμετοχή του Δημήτρη Λάππα…

Τραγούδια του εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Δημήτρη Μητροπάνο, τραγουδήθηκαν από τον Μανόλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Μαρία Παπανικολάου.

Συνεργάστηκε με τους στιχουργούς, Γιώργο Κορδέλα, Φωτεινή Λαμπρίδη, Μαρία Μουτσάκη, Άρη Αποστολόπουλο, Δημήτρη Κίτσιο. Επίσης μελοποίησε Κώστα Καρυωτάκη και Κατερίνα Γώγου. Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και ντοκιμαντέρ ιστορικού ενδιαφέροντος, επένδυσε μουσικά τον «Αίαντα» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Το 2019, με τον συνθέτη Σούλη Λιάκο, μελοποίησαν στίχους του καθηγητή εθνολογίας και λαογραφίας, του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Νιτσιάκου, στη Βλάχικη γλώσσα, χάριν της μουσικής εργασίας με τίτλο, «Ο Lele», ένα τρίγλωσσο βιβλίο cd.

Επίσης επιμελήθηκε τις εκδόσεις των βιβλίων cd «Όλια τα αχ τ’ εμέτερα εγένταν τραγωδίας», ένα πολυσυμμετοχικό αφιέρωμα στον Πόντο και τα τραγούδια του και «Απόψε στ’ όνειρό μου», αφιέρωμα στα τραγούδια των Γρεβενών…

Τραγουδιστικές του συμμετοχές υπάρχουν σε δίσκους άλλων συνθετών όπως, του Βαγγέλη Κοντόπουλου, Δημήτρη Μπάκουλη, Μάκη Ψαραδέλλη, Αρετής Κοκκίνου, Βασίλη Γκάντζου, Παντελή Σπύρου, Δημήτρη Γαύρου, Κοραλίας Αλιφραγκή…

Επικοινωνία

Στείλτε μου e-mail στο mseviloglou@yahoo.gr ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας
Μπορείτε να με βρείτε επίσης στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram.
Ή ακούστε απευθείας τη μουσική μου στις παρακάτω πλατφόρμες αναπαραγωγής
Scroll to Top
  • Eγώ δεν ξέρω να μιλώ
  • Makis Seviloglou Giorgos Kordellas
  • https://seviloglou.gr/wp-content/uploads/2022/04/Makis-Seviloglou_Giorgos-Kordellas_Eγώ-δεν-ξέρω-να-μιλώ_album-40-chronia-peiratis-128kbit_AAC-1.mp3
  • https://seviloglou.gr/wp-content/uploads/2022/04/Makis-Seviloglou_Giorgos-Kordellas_Eγώ-δεν-ξέρω-να-μιλώ_album-40-chronia-peiratis-96kbit_Opus.ogg